Osnovne informacije

PayPal za primanje novca – kako podesiti i šta je sve potrebno?

Da biste bili u mogućnosti da primate novac na, a kasnije i sa PayPal-a potrebno je:

  1. Imati validnu, verifikovanu VISA karticu
  2. Verifikovati e-mail
  3. Uključiti automatic withdrawal

Opcija za uključivanje automatic withdrawal-a je ”skrivena”, a jednostavno je možete aktivirati klikom na ovaj link: https://www.paypal.com/eg/cgi-bin/webscr?cmd=_enable_receive_funds&button_clicked=card

Ako nakon otvaranja linka budete preusmjereni na PayPal homepage, onda je sve OK, a ako vam otvori nešto drugo pratite prikazane korake… 🙂

Novac sa PayPal-a će vam automatski (besplatno) biti prebačen na karticu prvog u mjesecu, a novac možete i ”ručno” zatražiti da vam isplate odmah, ali u tom slučaju potrebno je platiti 5$ provizije.

Advertisements

PayPal – šta je, kako se koristi i koje su njegove prednosti

PayPal je najprihvaćenije i najsigurnije sredstvo plaćanja na internetu. Prednost plaćanja/kupovine preko PayPal-a jeste tzv. Buyer protection, drugim riječima PayPal vas štiti od problema koji mogu nastati u tom procesu npr. ako vam narudžba ne bude isporučena ili bude oštećena ili ono što ste dobili ne odgovara opisu onoga što ste platili itd.

Važno je napomenuti da kupac ne plaća nikakvu proviziju PayPal-u (PayPal proviziju uzima od prodavača!), a savjetujem vam da podesite opciju konverzije valuta kako je objašnjeno OVDE.

Kako se koristi?

Da biste otvoriti PayPal account i bili u mogućnosti da koristitie pogodnosti ovog servisa potrebna vam je KARTICA kojom je moguće plaćati na internetu. Ukoliko vaša kartica ima trocifreni broj na poleđini (tzv. CVV broj) gotovo je sigurno da ćete je moći koristiti za plaćanja na internetu! 

Nakon što povežete svoju karticu plaćanje PayPal-om se vrši tako što unesete svoje podatke (email i lozinku) sa kojima ste se registrovali, dakle ne trebate unositi podatke sa kartice što je još jedna prednost ovog servisa (ne dajete podatke od kartice trećim licima!).

Nije potreban nikakav prenos sredstava na PayPal, servis će prilikom plaćanja povući sredstva sa povezane kartice.

so-cvv-va-csc-the-tin-dung

U BiH većina banaka izdaje kartice koje je moguće koristiti za plaćanja na internetu. Primanje novca poslanog preko PayPal-a moguće je samo na VISA kartice, ukoliko planirate samo plaćati/kupovati, vaše potrebe će zadovoljiti i MasterCard/Maestro kartica.

U nastavku ću navesti banke za koje sigurno znam da izdaju ove kartice:

NLB banka – Kartice koje se izdaju uz tekuće račune nemaju tu mogućnost, ali u ponudi imaju VISA net karticu koja se kupuje na šalteru (bez mjesečne naplate vođenja računa, naknada za uplatu na karticu 1KM, SMS obavijesti 0,15KM/poruka, izdavanje kartice 10KM jednokratno).

Raiffeisen banka – izdaje i VISA Electron i MasterCard (probajte izbjeći Maestro!) – naknada za vođenje računa iznosi 1,99KM/mjesečno.

Unicredit banka – MasterCard, moguće je samo plaćanje.

Nova banka – VISA i MasterCard.

Intesa SanPaolo – VISA inspire.

BBI banka – izdaju VISA prepaid karticu za kupovinu preko net-a, a uz tekući račun se dobije MasterCard sa limitom od 30KM po transakciji.

Addiko/Hypo – samo posebne VISA prepaid kartice koje se kupuju na šalteru.

U narednom postu ću objasniti kako napraviti PayPal account…